Ervaringen uit jeugd krijgen mij niet klein

Door Merel van Groningen

2011 was voor mij een bijzonder jaar. Een kroon op mijn werk is de nominatie voor de Joke Smit-prijs en een eervolle vermelding namens alle slachtoffers van mensenhandel en loverboys.  Ik voel me supertrots dat ik als voorbeeld mag dienen voor anderen. Want ook als je slachtoffer bent geweest van seksueel misbruik, kun je het leven weer zonnig inzien.

Schommelen tussen verleden en heden

In het jaar 2000 besloot ik om de ervaringen die ik tussen mijn 15e en 17e had  op te schrijven, omdat er in de media steeds meer aandacht was voor slachtoffers van loverboys. Ik hoopte met mijn verhaal te laten zien hoe het kon gebeuren, hoe een loverboy grip op mij kon krijgen. Ik heb er zeven jaar over gedaan. Tijdens het schrijven voelde ik continue zoveel pijn en verdriet, en tegelijkertijd moest ik ook mijn kindjes aandacht geven. Schommelen tussen het verleden en het heden is best pittig! Maar verschillende uitgevers hadden interesse in mijn verhaal, en uiteindelijk is mijn eerste boek in 2008 uitgegeven.

Voorbeeldfiguur

Op advies van de directeur van de instelling waar ik in die tijd zat, volgde niet veel later mijn tweede boek. Hierin vertelde ik hoe ik na mijn ervaring met een loverboy werd misbruikt door een hulpverlener. Daarna brak een drukke periode aan. Ik geef lezingen, bemiddel tussen jeugd en hun ouders, geef voorlichtingen aan scholen en sta iedereen die vragen heeft te woord via de mail. Zelfs vanuit het buitenland komen hulpvragen. Het is druk, maar belangrijk werk. Een educatief uitgever vond mijn pad en samen zijn we bezig met het vormen van een lespakket dat medio 2012 af is. Er is behoefte aan een voorbeeldfiguur die laat zien dat het ook goed kan komen na traumatische ervaringen.

Aanmoedigingsprijs: Doorbreken van isolement en stilzwijgen

De Joke Smit-prijs stond dit keer in het teken stond van het thema ‘veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes’. Door mijn nominatie kon ik laten zien dat mijn ervaringen in mijn jeugd me niet klein hebben gekregen en dat mijn kennis die ik wil overdragen aan de jeugd, gewaardeerd wordt. Twee prijzen werden uitgereikt.  De Joke Smit-prijs en de Aanmoedigingsprijs vrouwenemancipatie. De eerste ging terecht naar alle vrouwenopvanghuizen, die belangrijk werk doen en helaas zeer noodzakelijk zijn. De Aanmoedigingsprijs kreeg een andere betekenis. De jury vertelde dat zij bij het kiezen van een winnaar voor de Aanmoedigingsprijs heel goed had gekeken naar het onderscheidende werk van de genomineerden. Alle genomineerden streven ernaar om het isolement en stilzwijgen van slachtoffers dat zich breder in de samenleving manifesteert, te doorbreken. De jury wilde dit daarom breder honoreren met een eervolle vermelding, en deze mocht ik namens alle slachtoffers vertegenwoordigen en in ontvangst nemen.

Afbeelding

Changemakers slaan handen ineen

Ik voel me vereerd dat ik bij de uitreiking mocht zijn. En ik vind het geweldig dat ik uit naam van alle slachtoffers een eervolle vermelding kreeg! Na afloop mochten mijn gezin en ik een borrel drinken met de ministers. Ze namen mijn boek in ontvangst en zouden die in de regeringskamer leggen. Hoe cool is dat! Toen de ministers weggingen restte mij nog een belangrijk ding. Mij aanmelden als changemaker van WE CAN via www.wecan.nl, want we moeten allemaal de handen ineen slaan om onze jeugd te beschermen en zich te laten ontwikkelen. Ze zijn namelijk de toekomst!

Lieve groet, Merel van Groningen

9 februari 2012

Het werk van Merel is te vinden op haar website. Merel is changemaker van WE CAN

Advertenties

Een Reactie op “Ervaringen uit jeugd krijgen mij niet klein

  1. Pingback: Frozenkids.nl » Merel van Groningen: “Jeugdervaringen krijgen mij niet klein”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s